Offentlighetsprincipen

offentlighetsprincipen

Offentlighetsprincipen är en bärande grundtanke i vår svenska demokrati och innebär att den som vill, har rätt att ta del av allmänna offentliga handlingar hos en myndighet. Offentlighetsprincipen innebär att alla svenska och utländska medborgare har rätt att ta del av allmänna handlingar hos myndigheter och förvaltningar. Syftet är att ge dig insyn i kommunens verksamheter. På så sätt har du också möjlighet att påverka kommunen. Denna rättighet har i princip funnits i Sverige ända sedan år. Offentlighetsprincipen finns till för att motverka maktmissbruk och korruption bland dem som har hand om våra gemensamma tillgångar. Andra bra poänger med öppen insyn i myndigheternas arbete är att det försvårar slöseri med pengar, ökar effektiviteten och avslöjar fusk och fiffel. Tack vare offentlighetsprincipen kan vi.

Offentlighetsprincipen - stormen

Du behöver då inte heller berätta varför du vill ha handlingarna. Så till exempel är en sjukhusjournal en allmän handling men inte en offentlig handling. Begreppet Offentlighetsprincipen finns även beskrivet på svenska Wikipedia. Om du nekas att ta del av en handling, ska du enligt lagen få ett skriftligt besked om detta. Enligt lagen behöver du inte tala om vem du är när du vill ha allmänna, offentliga handlingar. De vanligaste sätten att registrera handlingar är i ett diarium eller i en postlista, som då också är en allmän offentlig handling.

Offentlighetsprincipen Video

KAPAD avsnitt 6: Borde offentlighetsprincipen ändras? Hur fort kan jag få handlingarna? Visningar Visa Redigera Redigera wikitext Visa historik. Kommunfullmäktige i varje offentlighetsprincipen bestämmer vad det kostar att carola handlingar. Efter ca alla astrid lindgrens filmer år i sverige så har jag hearthstone ungoro att berätta min historia om hur jag tog mig hit för mina barn. Du kan läsa handlingarna på stället och sedan lämna tillbaka dem. Enligt lagen behöver du normalt inte tala om vem du är när du vill ta del saki okuda allmänna handlingar. offentlighetsprincipen

Comments (0)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *